Με κλείσιμο απειλείται η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων

Με κλείσιμο απειλείται η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων

Αρ. Πρωτ. 907/31.7.2007

Προς κ.κ. Υπουργούς:
- Εθνικής Άμυνας
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), καθώς χρόνο με το χρόνο μειώνονται οι συμβάσεις που υλοποιούνται, με αποτέλεσμα να μειώνεται το προσωπικό και να απειλείται η βιωσιμότητα της εταιρείας.
Το εναπομείναν προσωπικό της ΕΛΒΟ πλέον υποαπασχολείται διότι οι μόνες συμβάσεις που υλοποιούνται είναι τα άρματα Leopard και Hummer, ενώ ο απολογισμός της λειτουργίας της ΕΛΒΟ για το 2006 έληξε ζημιογόνα. Οι παραγγελίες έχουν περιοριστεί και οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΕΛΒΟ με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υλοποιούνται.

Πιο συγκεκριμένα το προσωπικό της ΕΛΒΟ τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά 300 εργαζομένους (ακόμα και μέσω της εθελουσίας), και ως εκ τούτου η εταιρεία πλέον αριθμεί 710 εργαζομένους.
Η έλλειψη παραγωγικού αντικειμένου και η απουσία συμβάσεων υλοποίησης έργων, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο το μέλλον των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, αλλά επηρεάζουν και πολλές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που προμηθεύουν την ΕΛΒΟ.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους δεν υλοποιούνται οι προγραμματισμένες συμβάσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την ΕΛΒΟ;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛΒΟ, ώστε να μην κινδυνέψει με κλείσιμο η εταιρεία;

- Ποιος είναι ο άμεσος προγραμματισμός συμβάσεων για τις επόμενες χρονιές 2008-2009 και τι ρόλο πρόκειται να διαδραματίσει η ΕΛΒΟ αναφορικά με το νέο ΕΜΠΑΕ το 2010;